Serockie gospodynie nagrodzone w konkursie
W dniu 22 czerwca 2012r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Poświętne było gospodarzem XIII Edycji konkursu kulinarnego „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs odbywał się dwutorowo: Najlepszy Regionalny i Lokalny Produkt Żywnościowy oraz gastronomiczny Najlepsze Danie i Potrawa Regionalna i Lokalna. Wzorem lat ubiegłych w konkursie tym uczestniczyły Panie z terenu gminy Serock oraz Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego. Panie godnie zaprezentowały swoje kulinarne zdolności. Produkty Pań zostały nagrodzone przez Przewodniczącą Kapituły Krajowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Panią Izabelę Byszewską i Hannę Szymanderską. I nagrodę w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego zdobyła Pani Iwona Garbulińska zam. Dosin za gryczaki z grzybami, Wyróżnienie za napoje regionalne otrzymała Pani Halina Nałęcz zam. Marynino za nalewkę żenicha różana. Nominację do Perły 2013 i udział w ogólnopolski konkursie kulinarnym „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” otrzymała Pani Marzena Nowakowska zam. Dosin za chleb gryczany na zakwasie. W konkursie gastronomicznym Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego uległo tylko PPHU Aksamit –gospodarstwo agroturystyczne Rancho Aksamitka i otrzymało II nagrodę za zupę grzybowa z kluseczkami i zegrzyńskiego sandacza zapiekanego w śmietanie na warzywach z pietruszkową posypką. Nagrody rzeczowe zostały wręczone przez Marszałka Województwa Mazowieckiego Pana Adama Struzika.
MODR Warszawa
Teresa Krzyczkowska