„Smaczny i zdrowy festiwal majowy” w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku
28 maja 2014 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku odbył się już po raz kolejny konkurs gastronomiczny, w którym wzięły udział szkoły gimnazjalne z powiatów pułtuskiego i legionowskiego. Tym razem był to „Smaczny i zdrowy festiwal majowy”, a oprócz konkurencji gastronomicznej uczestnicy zmagali się również w kategorii sportowej oraz w quizie na temat zdrowego stylu życia.
W konkursie wzięło udział 12 zespołów, wśród których znaleźli się uczniowie z Gimnazjum nr 4 w Legionowie, Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie reprezentowane przez 8 drużyn. Publiczne Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie z dwoma zespołami uczestników oraz uczniowie Gimnazjum reprezentujący Powiatowy Zespół Szkół i Placówek w Legionowie.
Patronat nad imprezą objęli: Kurator Mazowiecki, Starosta Powiatu Legionowskiego oraz Burmistrz Miasta i Gminy Serock
Po długich obradach jury w składzie: Izabela Lis -młodszy specjalista do spraw personalnych- hotel „Narvil”, Tomasz Lisowski – Kierownik Referatu Edukacji w Starostwie Powiatowym w Legionowie, Anna Socha Kierownik Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta i Gminy w Serocku oraz Marek Szajda nauczyciel wychowania fizycznego w PZSP w Serocku ogłosiło wyniki konkursu.
Ponieważ majowe orzeźwające potrawy, które prezentowali laureaci konkursu cieszyły się uznaniem jury i wspaniale wpisują się w letni, upalny sezon, który mamy przed sobą, uczestnicy zdecydowali się zdradzić nam swoje receptury, które prezentujemy poniżej.
III Miejsce
Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie, drużyna nr 8
Menu:
Sałatka z serem gorgonzola, mango i granatem z dressingiem śliwkowym
Składniki, 2 porcje:
- rukola z roszponką
- sól, pieprz
- ½ owocu granata
- 1 mango
- 200-250 g. gorgonzola
Sos śliwkowy:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
- sól i pieprz
- szczypta suszonego tymianku lub 1 łyżeczka listków świeżego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu śliwkowego umieścić w garnuszku, zagotować a następnie gotować jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
- Obrać granata i wyłuskać ziarenka. Obrać mango i pokroić na kawałki.
- Na talerze wyłożyć rukolę z roszponką, doprawić solą i pieprzem, ułożyć kawałki mango i posypać granatem. Skropić sosem śliwkowym.
Koktajl z mango z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki
Składniki, 2 - 4 porcje:
• 1 dojrzałe mango
• 200 ml mleka kokosowego
• sok z 1 limonki
• 1 szklanka wody mineralnej
• 1 i 1/2 łyżki cukru*
* wodę i cukier można zastąpić sokiem jabłkowym, winogronowym lub pomarańczowym, ale wówczas smak mleka kokosowego i mango nie będą już tak intensywne. Można też użyć wody kokosowej.
Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do kielicha blendera stojącego. Dodać mleko kokosowe (puszkę z mlekiem przed otworzeniem wstrząsnąć celem wymieszania zawartości). Dodać sok z limonki, wodę i cukier. Miksować przez około minutę na wysokich obrotach aż otrzymamy gładki i raczej płynny, a nie gęsty napój.
II Miejsce
Publiczne Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie, drużyna nr 12
Menu:
Sałatka owocowa: truskawki, winogrona, ananas, brzoskwinia, banan, gruszka, sok z cytryny, mięta;
Koktajl: banany, sok z cytryny, mleko, syrop malinowy.
I Miejsce
Gimnazjum w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek w Legionowie, drużyna nr 10
Menu:
Wiosenna Radość
Składniki:
- Mieszanka sałat
- 1 duża gruszka
- 60 g sera gorgonzola lub pleśniowego
- 100 g migdałów
- Pestki granatu
Sos :
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego (lub sok z cytryny)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 czubata łyżeczka miodu
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć i osuszyć. Gruszkę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Migdały uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w drobną kostkę.
Przygotować sos.
Sałatę ułożyć na talerzu. Na sałacie położyć plastry gruszki. Posypać je uprażonymi migdałami, serem i pestkami granatu. Całość polać sosem.
Chwila Wytchnienia
Składniki:
- ½ truskawek
- 400ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- opakowanie śmietany 36%
Sposób przygotowania:
Umyte truskawki zmiksować, Dodać do nich jogurt i cukier, ponownie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić aż do otrzymania konsystencji bitej śmietany. Truskawki przelac do szklanki. Udekorować bitą śmietaną.
Morska Przygoda
Składniki:
- 1-2 opakowania paluszków surimi
- ogórek zielony
- świeży koperek
Sos:
- jogurt naturalny
- sok z ½ cytryny
- 1/3 szklanki majonezu
- świeży koperek
- ½ łyżki cukru
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Wymieszać majonez z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać część koperku oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Ogórek pokroić w kostkę. Zalać go przygotowanym sosem i wstawić do lodówki – ogórek z sosem najlepiej przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem sałatki. Ogórek wyjąć z lodówki, dodać do niego pokrojone paluszki surimi. Całość przystroić koperkiem. Sałatkę można podawać z bagietką.