Rotator zdjęć

Główna treść strony 2014

„Smaczny i zdrowy festiwal majowy” w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku

28 maja 2014 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych  w Serocku odbył się już po raz kolejny konkurs gastronomiczny, w którym wzięły udział szkoły gimnazjalne z powiatów pułtuskiego i legionowskiego. Tym razem był to „Smaczny i zdrowy festiwal majowy”, a oprócz konkurencji gastronomicznej uczestnicy zmagali się również w kategorii sportowej oraz w quizie na temat zdrowego stylu życia.

W konkursie wzięło udział 12 zespołów, wśród których znaleźli się uczniowie z  Gimnazjum nr 4 w Legionowie, Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie reprezentowane przez 8 drużyn. Publiczne Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie z dwoma zespołami uczestników oraz uczniowie Gimnazjum reprezentujący Powiatowy Zespół Szkół i Placówek  w Legionowie.

Patronat nad imprezą objęli: Kurator Mazowiecki, Starosta Powiatu Legionowskiego oraz Burmistrz Miasta i Gminy Serock

Po długich obradach jury w składzie: Izabela Lis -młodszy specjalista do spraw personalnych- hotel „Narvil”, Tomasz Lisowski – Kierownik Referatu Edukacji w Starostwie Powiatowym w Legionowie, Anna Socha Kierownik Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta i Gminy w Serocku oraz Marek Szajda nauczyciel wychowania fizycznego w PZSP w Serocku ogłosiło wyniki konkursu.

Ponieważ majowe orzeźwające potrawy, które prezentowali laureaci konkursu cieszyły się uznaniem jury i wspaniale wpisują się w letni, upalny sezon, który mamy przed sobą, uczestnicy zdecydowali się zdradzić nam swoje receptury, które prezentujemy poniżej.

 

III Miejsce

Gimnazjum nr 2 w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Legionowie, drużyna nr 8

Menu:

Sałatka z serem gorgonzola, mango i granatem z dressingiem śliwkowym

Składniki, 2 porcje:

  • rukola z roszponką
  • sól, pieprz
  • ½ owocu granata
  • 1 mango
  • 200-250 g. gorgonzola

Sos śliwkowy:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonego tymianku lub 1 łyżeczka listków świeżego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki sosu śliwkowego umieścić w garnuszku, zagotować a następnie gotować jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
  • Obrać granata i wyłuskać ziarenka. Obrać mango i pokroić na kawałki.
  • Na talerze wyłożyć rukolę z roszponką, doprawić solą i pieprzem, ułożyć kawałki mango i posypać granatem. Skropić sosem śliwkowym.

 

Koktajl z mango z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki

Składniki, 2 - 4 porcje:

• 1 dojrzałe mango

• 200 ml mleka kokosowego

• sok z 1 limonki

• 1 szklanka wody mineralnej

• 1 i 1/2 łyżki cukru*

* wodę i cukier można zastąpić sokiem jabłkowym, winogronowym lub pomarańczowym, ale wówczas smak mleka kokosowego i mango nie będą już tak intensywne. Można też użyć wody kokosowej.

 

Przygotowanie:

Mango obrać ze skórki, obkroić miąższ od pestki, włożyć go do kielicha blendera stojącego. Dodać mleko kokosowe (puszkę z mlekiem przed otworzeniem wstrząsnąć celem wymieszania zawartości). Dodać sok z limonki, wodę i cukier. Miksować przez około minutę na wysokich obrotach aż otrzymamy gładki i raczej płynny, a nie gęsty napój.

 

II Miejsce

Publiczne Gimnazjum z Oddziałami Integracyjnymi w Dzierżeninie, drużyna nr 12

Menu:

Sałatka owocowa: truskawki, winogrona, ananas, brzoskwinia, banan, gruszka, sok z cytryny, mięta;

Koktajl: banany, sok z cytryny, mleko, syrop malinowy.

 

I Miejsce

Gimnazjum w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek w Legionowie, drużyna nr 10

Menu:

Wiosenna Radość

Składniki:

  • Mieszanka sałat
  • 1 duża gruszka
  • 60 g sera gorgonzola lub pleśniowego
  • 100 g migdałów
  • Pestki granatu

Sos :

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego (lub sok z cytryny)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Sałatę umyć i osuszyć. Gruszkę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Migdały uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w drobną kostkę.

Przygotować sos.

Sałatę ułożyć  na talerzu. Na sałacie położyć plastry gruszki. Posypać je uprażonymi migdałami, serem i pestkami granatu. Całość polać sosem.

 

Chwila Wytchnienia

Składniki:

  • ½ truskawek
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • opakowanie śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Umyte truskawki zmiksować, Dodać do nich jogurt i cukier, ponownie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić aż do otrzymania konsystencji bitej śmietany. Truskawki przelac do szklanki. Udekorować bitą śmietaną.

 

Morska Przygoda

Składniki:

  • 1-2 opakowania paluszków surimi
  • ogórek zielony
  • świeży koperek

Sos:

  • jogurt naturalny
  • sok z ½ cytryny
  • 1/3 szklanki majonezu
  • świeży koperek
  • ½ łyżki cukru
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wymieszać majonez z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać część koperku oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Ogórek pokroić w kostkę. Zalać go przygotowanym sosem i wstawić do lodówki – ogórek z sosem najlepiej przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem sałatki. Ogórek wyjąć z lodówki, dodać do niego pokrojone paluszki surimi. Całość przystroić koperkiem. Sałatkę można podawać z bagietką.

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -