Gospodynie nagrodzone w konkursach kulinarnych
W dniu 14 czerwca 2014 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Poświętne było gospodarzem XV Edycji konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs odbywał się dwutorowo: Najlepszy Regionalny i Lokalny Produkt Żywnościowy oraz gastronomiczny Najlepsze Danie i Potrawa Regionalna i Lokalna.
Wzorem lat ubiegłych w konkursie tym uczestniczyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Dosin i Koła Gospodyń Wiejskich Marynino. Panie godnie zaprezentowały swoje kulinarne zdolności. Ich produkty zostały nagrodzone przez Przewodniczącą Kapituły Krajowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Panią Izabelę Byszewską i Hannę Szymanderską.
I nagrodę w kategorii produkty i przetwory pochodzenia roślinnego zdobyła Pani Iwona Garbulińska zam. Dosin za soczewicowe zlepieńce. W kategorii napoje Pani Halina Nałęcz była bezkonkurencyjna i również zdobyła I miejsce. Smak obu produktów był wyjątkowy i bezkonkurencyjny.
W konkursie gastronomicznym uczestniczyło Koło Gospodyń Wiejskich Dosin prezentując gęś nadziewaną kaszą gryczaną z leśnymi grzybami i ziołami z czeremchowym akcentem oraz botwinkę z młodymi podkopami z podsmażanym na masełku koperkiem i szczypiorkiem.
Zdaniem komisji potrawa ta zasłużyła na IV miejsce.
Mimo to Panie z KGW Dosin nie składają broni i w następnym roku będą brały udział w kulinarnych zmaganiach.
MODR Warszawa
Teresa Krzyczkowska