Rotator zdjęć

Główna treść strony 2014

Wigilijne warsztaty bezglutenowe

6.12.2014r. w Serocku odbyły się warsztaty bezglutenowe. Prowadząca spotkanie mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk przekazała uczestnikom podstawy na temat diety bezglutenowej. Uczestnicy warsztatów pod okiem eksperta wykonali potrawy świąteczne metodą tradycyjną oraz za pomocą urządzenia wielofunkcyjnego. Była to doskonała lekcja dla osób początkujących oraz poszukujących nowych bezglutenowych przepisów. Podczas warsztatów uczestnicy wymieniali się własnymi doświadczeniami dotyczącymi diety bezglutenowej.

Na zakończenie uczestnicy otrzymali prezenty, które ufundowała firma Provena oraz www.sklepbezglutenowy.com.pl.

 

Program warsztatu zawierał:
1. Wykład wprowadzający w temat warsztatu.
2. Zajęcia praktyczne: gotowanie potraw, a następnie wspólną degustację.

3. Każdy uczestnik warsztatu otrzymał: bezglutenowe produkty oraz książeczki z przepisami.

 

Bezglutenowe potrawy, które były przygotowywane przez uczestników to:

Chleb owsiany
Masło

Barszcz czerwony

Uszka do barszczu

Ryba po grecku

Pierogi z kapustą i grzybami 

Pierniczki

 

Serdeczne podziękowania za pomoc podczas warsztatów dla Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku, w tym uczniów za ich zaangażowanie podczas warsztatów


Przepis z warsztatów:

BEZGLUTENOWE PIERNICZKI
BEZ GLUTENU – BEZ MLEKA - BEZ SOI

SKŁADNIKI:

  • 350 g mieszanki do wypieku ciast SCHAR MIX PÂTISSERIE - MIX C (może być dowolna bezglutenowa mieszanka)
  • łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia (soda zazwyczaj zawiera gluten)
  • szczypta soli
  • 84 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko (jajko powinno mieć  temperaturę  pokojową).

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, miód, melasę cukier puder i jajko.
  2. Wszystko wymieszaj, przełóż na posypaną bezglutenową mąką stolnicę i szybko zagnieć.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm wycinaj foremkami ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C
  4. Schłodzone pierniki możesz ozdobić lukrem.

Dodatkowe informacje: jeśli ciasto wyszło Ci za rzadkie dodaj mąki. Pierniki możesz wykrawać metalową foremką do babeczek, szklanką możesz wykonać księżyc.

Pojedyncze przyprawy również mogą zawierać śladowe ilości glutenu, dlatego odradzam samodzielne przygotowywanie tej przyprawy osobom z celiakią.

Więcej przepisów można znaleźć na blogu oraz na stronie sklepu.

Mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
www.sklepbezglutenowy.com.pl
e-mail: info@sklepbezglutenowy.com.pl
Blog: http://dietabezglutenowa1.blogspot.com
Facebook: SKLEP-BEZGLUTENOWY
 

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -