Rotator zdjęć

Główna treść strony 2014

Dosińskie pączki nadziewane sercem

Ostatni czwartek przed Wielkim Postem w tradycji chrześcijańskiej rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Trudno wyobrazić sobie ten zapustowy dzień bez tradycyjnych pączków i faworków.
Ponoć zjedzenie choćby jednego pączka tego dnia zapewnia powodzenie w kolejnych miesiącach.

Najpyszniejsze pączki – w Dosinie
Smażenie pączków w Kole Gospodyń Wiejskich w Dosinie, to coś więcej niż wyrabianie  ciasta, nadziewanie uformowanych kulek konfiturą i rzucanie ich na gorący tłuszcz. Rozmowy, anegdoty, historie gospodyń – nie sposób nie odnieść wrażenia, że w swoje „wypieki” Dosinianki wkładają całe serce. Dlatego ich specjały smakują tak wyjątkowo.

Dziękujemy Pani Marzenie Nowakowskiej - Przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Dosinie, Pani Cecylii, Karolinie i Ewie - za zaproszenie na smażenie pączków!

Przepis na 200 pączków:
Weź 4 kg mąki dodaj 2 kostki margaryny, 32 jaja i 30 dkg drożdży. Wygniataj ciasto w misie, aż od ręki zacznie się odlepiać. Pozostaw do wyrośnięcia. Potem odrywaj kawały ciasta, kładź na stolnicy posypanej mąką, odkrawaj małe kawałki ciasta na pączki. Na każdy kawałek włóż łyżeczkę marmolady – różana pachnie pięknie i smakuje wybornie. Tocz kulki w dłoniach i odkładaj na posypany mąką stół by wyrosły. W garnku rozgrzewaj smalec stopiony, a dodaj doń spirytusu. Przykryj garnek przykrywką by pączki dekoracyjny paseczek miały. Przewracaj zrumienione pączki na druga stronę, a gotowe wykładaj łyżką cedzakową na półmiski z bibułką - w nią nadmiar tłuszczu wsiąknie.
Po ostygnięciu możesz zabrać się do jedzenia. Pamiętaj, by Tłusty Czwartek wspólnie z innymi świętować.

Referat Komunikacji Społecznej
 

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -