Rotator zdjęć

Główna treść strony 2014

Dzień inny niż wszystkie w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku

21 marca 2014 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku odbył się pierwszy Dzień Języków Obcych, podczas którego uczniowie przekonywali, iż znajomość języków otwiera wiele możliwości i stwarza nowe szanse rozwoju osobistego.
Formuła zabawy oparta była na współzawodnictwie pomiędzy klasami, które wcześniej wybrały do zaprezentowania następujące kraje anglojęzyczne:
USA – kl. IV Technikum Logistycznego, Anglię – kl. I Technikum Żywienia, Kanadę – kl. II Technikum Żywienia, Szkocję – kl. I Technikum Eksploatacji Portów i Terminali, Australię – kl. II TH/ TL, Indie – kl. IV Technikum Hotelarskiego;
oraz Rosję – kl. III Liceum Profilowanego i III TH/ TŻ, gdyż młodzież uczy się w szkole języka rosyjskiego.
Rywalizacja odbywała się  w czterech konkurencjach: opracowanie gazetki ściennej, przedstawienie  prezentacji multimedialnej, przygotowanie typowej dla danego kraju potrawy, zaprezentowanie części artystycznej.
Młodzież wykazała się dużą pomysłowością przy tworzeniu gazetek ściennych, wykonane były one różnymi technikami, przedstawiały ważne informacje dotyczące omawianego kraju. Na podkreślenie zasługuje duży wkład własny uczniów, ujawniły się skrywane dotychczas  talenty artystyczne. Ta forma przekazu informacji ograniczała możliwości uczniów, które w pełni zostały wykorzystane w prezentacjach multimedialnych. Znalazły się w nich informacje o środowisku naturalnym, o mieszkańcach, o miastach, kulturze, literaturze, muzyce, znanych ludziach, kulinariach, religiach, zwyczajach i tradycjach. Wszyscy z zainteresowaniem przysłuchiwali się opowieściom swoich kolegów.
Ale nie wszystkim było dane spróbować potraw, które sporządzili uczniowie. Podlegały one tylko ocenie Jury, w którym zasiadły 3 osoby: Magdalena Lusa -przewodnicząca i członkowie: Ewa Kania-Nec i ks. Piotr Muzyczyszyn.  Była to wspaniała uczta, klasy serwowały dania, które są wizytówką danego kraju, np.: amerykańskie pancakes, angielskie fish and chips, ciasto kanadyjskie z owocami, australijską zupę z dyni, kurczaka po indyjsku w przyprawach parabar na ostro i wiele innych. Jury podkreśliło, że  poziom wykonanych potraw  jest godny fachowców. Nic w tym dziwnego, przygotowywali je przyszli kucharze i hotelarze, ale nie gorsi byli też logistycy i obsługa portów i  terminali. Jednak najwięcej emocji wzbudziła cześć artystyczna prezentowana na zakończenie każdego wystąpienia. Wiersze recytowane w języku angielskim, piosenki śpiewane po rosyjsku, pełne humoru i dystansu do siebie tańce wykonywane przez uczniów rozbawiły publiczność do łez.
Po zaprezentowaniu się wszystkich klas jury udało sie na obrady, podczas których wyłoniło najlepsze trzy klasy i przyznało  wyróżnienia w czterech kategoriach.
Pierwsze miejsce zdobyły dwie klasy: III Liceum Profilowanego i III TH/TŻ, które na czas konkursu połączyły siły.
Uczniowie zabrali nas w podróż po Rosji od tętniącej nowoczesnym życiem Moskwy, po zimne krańce tej ziemi.
Ich prezentacja miała formę podróży pociągiem do najbardziej znanych miast tego kraju i przedstawiała ciekawe zabytki oraz miejsca godne zwiedzenia. Korespondowała ona ściśle z treścią gazetki ściennej.  
W kategorii - Potrawa  uczennice Technikum Żywienia: Paulina Ciemerych, Ewa Dąbrowska i Iza Chodorska przygotowały sakiewkę. Jak mówi Paulina: Była to rosyjska sakiewka. Z racji tego, że to dzień wiosny nazwałyśmy ją sakiewką wiosenną. Wnętrze naszej potrawy stanowił farsz jabłkowy z cynamonem, orzechami i rodzynkami, a za sakiewkę posłużył nam słodki naleśnik. Podałyśmy go z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Wiosennego ducha tchnęły w  naszą  sakiewkę żywe kwiaty, którymi była udekorowana. Dodatkowo przygotowałyśmy ciastka w kształcie matrioszek będących charakterystycznym elementem rosyjskiej kultury ludowej.
W części artystycznej uczennice  zaśpiewały a cappella piosenkę z repertuaru Jurija Shatunova - Bielyje rozy.
Przysłowiową wisienką na torcie był występ taneczny chłopców. Wykonali oni parodię Tańca łabędzi z baletu Piotra Czajkowskiego w choreografii  Karoliny Wiśniewskiej i Katarzyny Obrębskiej.  Ubrani w białe rajstopy i krótkie spódniczki uczniowie prezentowali różne figury i podnoszenia. Występ zakończyła wariacja (popisowy taniec solowy) wykonana przez Jakuba Piszczyka z klasy III Liceum Profilowanego.
Wszyscy wykonawcy zostali nagrodzeni brawami, a faceci w rajtuzach zatańczyli na bis swój Taniec łabędzi.
Na drugim miejscu uplasowała się klasa IV Technikum Hotelarskiego, która przeniosła nas w magiczny świat Indii. Na scenie pojawiły sie piękne kobiety ubrane w sari, ze znakiem na czole – bindi; mężczyźni w salwarach, z turbanami na głowie. Podali do stołu. Było to danie indyjskie: kurczak w przyprawach parabar na ostro, ryż smażony z warzywami w przyprawach indyjskich oraz herbatę pomarańczową z dodatkiem mleka, kardamonu, imbiru. Na zakończenie zaprezentowali Bollywood dance (Taniec bollywood) -  język ciała, który wyzwala pozytywne emocje i dodaje energii.
Trzecie miejsce przyznano klasie I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, która przybliżyła znaną już większości Anglię. Na gazetce ściennej umieszczone zostały informacje o kuchni angielskiej, interesujących miejscach w Anglii oraz ciekawostki o kraju. Nie zabrakło też portretu królowej Elżbiety II, który wykonał Daniel Burakowski. Uczeń narysował też karykaturę Jasia Fasoli. Prezentację multimedialną, w której szczególną uwagę zwrócono na angielską modę oraz kuchnię, prezentowały Kasia Siejbik i Paulina Stańczak. W części artystycznej wiersz napisany po angielsku przez uczennicę Justynę Przybysz zaprezentowała Natalia Kazanowska. Na koniec uczniowie wcielili się w słynne postacie z Anglii z  księżną Kate na czele, w tej roli p. Marta Kulesza (wychowawczyni). Jury najbardziej ujęło bogate menu, które przygotowali uczniowie: przystawka - English toast with cheese and spinach czyli grzanki z serem i szpinakiem, danie główne - fish and chips czyli tradycyjna ryba z frytkami podawana w tradycyjny sposób w gazecie, wybór deserów - apple pie czyli angielska szarlotka, colorful cucakes czyli kolorowe babeczki, scones czyli angielskie bułeczki, no i oczywiście herbata po angielsku z mlekiem podana z gracją.                                                                                                                    
Przyznane wyróżnienia:
Gazetka ścienna: Rosja, III LP i III TH/TŻ
Prezentacja multimedialna: Australia, II TH/TL
Potrawa: australijska zupa  z dyni; kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, australijskie ciasto bananowe, II TH/TL
Część artystyczna: Rosja, Taniec łabędzi, III LP i III TH/TŻ
Zwycięzcom  wręczono dyplomy i drobne upominki. Zdobywcy pierwszego miejsca otrzymali w nagrodę jednodniowy wyjazd na wycieczkę turystyczno – krajoznawczą.

Wszyscy obecni bawili się doskonale, więc mamy nadzieję, że Dzień Języków Obcych stanie się tradycją w naszej szkole.
Na zakończenie, przypominając słowa J.W. Goethego Tyle razy jesteś człowiekiem, iloma językami władasz, zachęcamy wszystkich do nauki języków obcych i poznawania innych kultur.                                                                            
                                                                                                                      
Ewa Kania-Nec       

 

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -