Rotator zdjęć

Główna treść strony 2014

Wigiljne i świąteczne smaki w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku.

23 stycznia 2014 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku odbył się międzyszkolny konkurs gastronomiczny „Tradycje bożonarodzeniowe w potrawach kuchni Mazowsza. Wybór potrawy regionalnej”

 

‘Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń

W tym – co w głowie i co na stole.”

 

Tego dnia w szkole już od rana w powietrzu unosiły się smakowite zapachy wigilijnych i świątecznych potraw. Można było wyczuć atmosfere wyczekiwania, delikatnego napięcia .. Wokół stołów poszczególnych drużyn trwała krzątanina - jeszcze tylko ostatnie poprawki, dekoracje stołu , wyeksponowanie potraw, wygładzenie śnieżnobiałych obrusów i można było już przystąpić do rywalizacji

W konkursie wzięli udział uczniowie z sześciu szkół gimnazjalnych :Publicznego Gimnazjum w Dzierżeninie, Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie, uczniowie Gimnazjów nr 3 , nr 4 oraz nr 5 z Legionowa. Gminę Serock reprezentowało Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku. Do konkursu przystąpiło aż 9 drużyn, które przygotowały  potrawy w trzech kategoriach :przystawka, danie ciepłe i deser.

W jury  zasiadło 7 osób; Janusz Kubicki – członek zarządu Powiatu Legionowskiego, Dorota Łyszkowska – skarbnik Powiatu Legionowskiego, Sylwia Rybkowska i Izabela Lis – Hotel Narvil, Anna Socha – Kierownik Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta i Gminy w Serocku, Henryka Maziarz-Owczarczyk – nauczyciel Powiatowego Zesp. Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku oraz przewodniczący  jury Dariusz Łapiński.- Hotel Exploris.

Punkty w konkursie były przyznawane za wygląd i smakowitość potraw, liczyła się również ogólna prezentacja szkoły oraz informacja o potrawach, którą drużyny przekazały w postaci prezentacji.. Na uwagę zasługuje wysoki poziom zorganizowanego konkursu, różnorodność potraw, przygotowanych przez uczestników i ogromne zaangażowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Po długiej naradzie i podliczeniu punktów jury  wyłoniło najlepsze trzy drużyny;

I miejsce  zajęła drużyna nr II z gimnazjum nr 4 w Legionowie, II miejsce należało do zespołu z Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku, III miejscem w konkursie cieszyli się uczniowie z Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych z Legionowa.

Na podstawie liczby uzyskanych punktów jury wybrało tez najsmaczniejszą potrawę w każdej z trzech kategorii. W kategorii przystawka była to kutia przygotowana przez drużynę z Gimnazjum nr 3 w Legionowie,  najlepszym daniem ciepłym okazała się gęś i kopytka z mixem sałat – przygotowana przez zespół z gimnazjum w Serocku, na deser najbardziej smakował jurorom sernik , który upiekli uczniowie z Gimnazjum w Dzierżeninie.

Na zakończenie konkursu  wszystkim uczestnikom konkursu zostały wręczone nagrody, ufundowane przez Starostwo Powiatowe, hotele Narvil i Exploris.

Miejmy nadzieję, że międzyszkolny konkurs gastronomiczny wpisze się na stałe w kalendarz wydarzeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku.

Referat Komunikacji Społecznej

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -