Wigiljne i świąteczne smaki w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku.
23 stycznia 2014 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku odbył się międzyszkolny konkurs gastronomiczny „Tradycje bożonarodzeniowe w potrawach kuchni Mazowsza. Wybór potrawy regionalnej”
‘Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń
W tym – co w głowie i co na stole.”
Tego dnia w szkole już od rana w powietrzu unosiły się smakowite zapachy wigilijnych i świątecznych potraw. Można było wyczuć atmosfere wyczekiwania, delikatnego napięcia .. Wokół stołów poszczególnych drużyn trwała krzątanina - jeszcze tylko ostatnie poprawki, dekoracje stołu , wyeksponowanie potraw, wygładzenie śnieżnobiałych obrusów i można było już przystąpić do rywalizacji
W konkursie wzięli udział uczniowie z sześciu szkół gimnazjalnych :Publicznego Gimnazjum w Dzierżeninie, Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie, uczniowie Gimnazjów nr 3 , nr 4 oraz nr 5 z Legionowa. Gminę Serock reprezentowało Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku. Do konkursu przystąpiło aż 9 drużyn, które przygotowały potrawy w trzech kategoriach :przystawka, danie ciepłe i deser.
W jury zasiadło 7 osób; Janusz Kubicki – członek zarządu Powiatu Legionowskiego, Dorota Łyszkowska – skarbnik Powiatu Legionowskiego, Sylwia Rybkowska i Izabela Lis – Hotel Narvil, Anna Socha – Kierownik Referatu Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta i Gminy w Serocku, Henryka Maziarz-Owczarczyk – nauczyciel Powiatowego Zesp. Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku oraz przewodniczący jury Dariusz Łapiński.- Hotel Exploris.
Punkty w konkursie były przyznawane za wygląd i smakowitość potraw, liczyła się również ogólna prezentacja szkoły oraz informacja o potrawach, którą drużyny przekazały w postaci prezentacji.. Na uwagę zasługuje wysoki poziom zorganizowanego konkursu, różnorodność potraw, przygotowanych przez uczestników i ogromne zaangażowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Po długiej naradzie i podliczeniu punktów jury wyłoniło najlepsze trzy drużyny;
I miejsce zajęła drużyna nr II z gimnazjum nr 4 w Legionowie, II miejsce należało do zespołu z Gimnazjum im. Romualda Traugutta w Serocku, III miejscem w konkursie cieszyli się uczniowie z Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych z Legionowa.
Na podstawie liczby uzyskanych punktów jury wybrało tez najsmaczniejszą potrawę w każdej z trzech kategorii. W kategorii przystawka była to kutia przygotowana przez drużynę z Gimnazjum nr 3 w Legionowie, najlepszym daniem ciepłym okazała się gęś i kopytka z mixem sałat – przygotowana przez zespół z gimnazjum w Serocku, na deser najbardziej smakował jurorom sernik , który upiekli uczniowie z Gimnazjum w Dzierżeninie.
Na zakończenie konkursu wszystkim uczestnikom konkursu zostały wręczone nagrody, ufundowane przez Starostwo Powiatowe, hotele Narvil i Exploris.
Miejmy nadzieję, że międzyszkolny konkurs gastronomiczny wpisze się na stałe w kalendarz wydarzeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku.
Referat Komunikacji Społecznej