Rotator zdjęć

Główna treść strony 2014

Serockie gospodynie i sołtysi na wspólnym wyjeździe studyjnym

W dniach 18-19 września 2014 roku odbył się wyjazd studyjny nt. dobrych praktyk w zakresie prowadzenia gospodarstw wiejskich, zorganizowany przez Urząd Miasta i Gminy w Serocku. Organizacja wyjazdu była możliwa dzięki zawarciu umowy pomiędzy Województwem Mazowieckim z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Jagiellońskiej 26, reprezentowanym przez Pana Radosława Rybickiego, Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Pana Kazimierza Porębskiego, Zastępcę Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, a Miastem i Gminą Serock, reprezentowaną przez Pana Sylwestra Sokolnickiego – Burmistrza Miasta i Gminy Serock. Przedmiotowa umowa realizowana jest w ramach środków z Pomocy Technicznej PROW 2007-2013, Schemat III Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich, projekt „Wizyty studyjne KSOW – 2014 rok”.

Uczestnikami wyjazdu byli przede wszystkim sołtysi, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich oraz właściciele gospodarstw agroturystycznych z terenu gminy Serock. Podczas wyjazdu studyjnego odbyły się dwa szkolenia: na temat „Kompleksowej i nowoczesnej hodowli koni”, przeprowadzone w Ośrodku Agroturystycznym AGROFOOD S.A. w Grabowcu k. Torunia oraz dotyczące „Ekologicznej uprawy roślin”, przeprowadzone w Gospodarstwie ekologicznym Aleksandry i Mieczysława Babalskich, w którym stosowane są  metody ekologiczne od 1986 r. Gospodarstwo znajduje się w miejscowości Pokrzydowo - gmina Zbiczno.

Pierwszy dzień szkolenia pozwolił uczestnikom wyjazdu na pogłębienie wiedzy m.in. w zakresie stanu pogłowia koni i jakości hodowanych koni w Polsce i na świecie, organizacji identyfikacji rejestracji koniowatych. Uczestnikom przedstawione zostały cechy charakterystyczne poszczególnych ras koni. m.in. koni ras prymitywnych, kuców i koni małych, koni zimnokrwistych i koni ras szlachetnych

Podczas drugiego dnia szkolenia uczestnicy zostali zapoznani z uprawą ekologiczną zbóż, takich jak orkisz, płaskurka i samopsza oraz z produkcją Bio makaronu, kasz, mąk razowych, płatków zbożowych i innych produktów zbożowych pochodzących z upraw ekologicznych.

Obydwa szkolenia spotkały się z olbrzymim zainteresowaniem uczestników wyjazdu, którzy pozyskaną wiedzę będą mogli wykorzystać w swoich gospodarstwach.

 

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -