Rotator zdjęć

Główna treść strony 2015

Spotkanie z dynią

Zaczęła się kalendarzowa jesień. W przydomowych ogródkach dojrzały, niegdyś tak popularne, a teraz wracające powoli do łask dynie. Zachwycają one nie tylko mnogością kształtów i odmian, ale także i smaków.  Z warzyw tych można nie tylko przygotować smaczną zupę, przetwory na zimę, ale także i ciasta. Są również niezwykle ciekawym dodatkiem do mięs czy sałatek. 23 września w Kole Gospodyń w Skubiance to właśnie dynia, i to nie byle jaka, bo ważąca ponad 25 kg, odgrywała główną rolę. Powstała z niej zupa na mleku z zacierkami, ciasto, placuszki, mus oraz dynia w occie w słoiczkach. Poniżej podajemy kilka przepisów na dyniowe pyszności. Smacznego!
 
Placki serowo-dyniowe:
składniki:
200g dyni startej na tarce na małych oczkach
łyżka masła
olej
200 g półtłustego twarogu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
3 łyżki miodu
łyżeczka rodzynek
łyżeczka żurawiny
6 łyżek mąki pszennej
 
Przygotowanie:
Dynię mieszamy z imbirem, dusimy ok 5 minut na rozgrzanym maśle aż dynia zmięknie. Studzimy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy miód i żółtka. Mieszamy. Dodajemy przestudzoną dynię, rodzynki i żurawinę. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i cynamon. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Placuszki smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
 
Dynia marynowana w occie:
2 kg miąższu dyni
szklanka octu 10 %
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
20 goździków
 
Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić. Wodę zagotować z occie. Dodać cukier i goździki. Dodać dynię. Zagotować 2-3 minuty. Słoiki wyparzyć. Włożyć dynię. Zalać zalewą. Zakręcić, postawić na wieczku. Pozostawić na całą noc.
 
Małgorzata Bilińska
Przewodnicząca Koła Gospodyń w Skubiance
                                     
  • -
  • -
  • -
  • -