Wyjazd studyjny - nowe trendy w przetwórstwie jabłek
W dniach 5-6 listopada 2015 roku odbył się wyjazd studyjny nt. „Polski cydr – naturalna szansa rozwoju regionów sadowniczych”, zorganizowany przez Gminę Miasto i Gmina Serock. Organizacja wyjazdu była możliwa dzięki zawarciu umowy pomiędzy Województwem Mazowieckim z siedzibą w Warszawie, przy ulicy Jagiellońskiej 26, reprezentowanym przez Pana Radosława Rybickiego, Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Pana Kazimierza Porębskiego, Zastępcę Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, a Miastem i Gminą Serock, reprezentowaną przez Burmistrza Miasta i Gminy Serock. Przedmiotowa umowa realizowana jest w ramach środków z ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Uczestnikami wyjazdu byli rolnicy, sadownicy, sołtysi, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Serock. Ogółem w szkoleniu brało udział 50 osób.
Podczas wyjazdu studyjnego odbyły się dwa szkolenia na temat. Pierwsze szkolenie odbyło się w dniu 5 listopada 2015 roku w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Urzędowa. Drugie szkolenie odbyło się w dniu 6 listopada 2015 roku w Zakładzie AMBRA S.A. w Woli Dużej k. Biłgoraja (producent Cydru Lubelskiego).
Szkolenia zostały przeprowadzone zgodnie z założeniami do zawartej umowy.
Pierwszy dzień szkolenia pozwolił uczestnikom wyjazdu na zgłębienie wiedzy m.in. w zakresie odmiany jabłek uprawianych w Polsce i ich przydatności pod kątem produkcji cydru, omówienia przepisów regulujących produkcję cydru, przepisów regulujących definicję i proces produkcji cydru w Polsce, przykładów regulacji prawnych nt. cydru w innych krajach
Podczas drugiego dnia szkolenia uczestnicy zostali zapoznani szczegółowo z procesem produkcji cydru, z najczęściej występującymi wadami cydrów oraz z organoleptyczną oceną gotowego produktu z elementami degustacji przykładowych produktów.
Obydwa szkolenia spotkały się z olbrzymim zainteresowaniem uczestników wyjazdu, którzy pozyskaną wiedzę będą mogli wykorzystać w swoich gospodarstwach.
Referat Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa.