Najlepsza Potrawa Tradycyjna - IX edycja konkursu w Woli Kiełpińskiej
W dniu 11 października 2016r., w Woli Kiełpińskiej, już po raz dziewiąty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym "Najlepsza Potrawa Tradycyjna".
Celem konkursu jest kultywowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych potraw i produktów wśród mieszkańców Mazowsza i innych regionów.
Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większą popularnością. Zwiększa się ilość jego uczestników i wyraźnie zauważalny jest rosnący udział panów.
Konkursowej, smakowitej rywalizacji towarzyszyli zaproszeni goście: Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Andrzej Kołodziejski – w zastępstwie Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego, Krzysztof Lech - Dyrektor Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego oddział Poświętne, Anna Siewierska przedstawicielka Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Agnieszka Sipika – w zastępstwie Kierownika Powiatowego Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim, Anna Gajewska - członek Zarządu Rady Powiatu Legionowskiego, Robert Wróbel - Starosta Powiatu Legionowskiego, Alicja Zakrzewska – Kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Legionowie, Albert Jaworski - Kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Pomiechówku, Artur Borkowski Przewodniczący Rady Miejskiej w Serocku, radni Rady Miejskiej w Serocku, Józef Zając –Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Serock, Anna Kamola - Kierownik Referatu Rolnictwa i Ochrony Środowiska w UMiG Serock, Marian Malinowski – Prezes OSP Wola Kiełpińska, pani Justyna Matuszewska, pan Józef Zaremba, Roman Wiśniewski - Prezes Fundacji Nova, Wanda Wilczyńska - koordynator gastronomi, cukiernik z Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnego w Jachrance, Ernest Gajownik przedstawiciel Hotelu NARVIL
W tegorocznym konkursie brało udział 69 uczestników z terenu Powiatu Legionowskiego, którzy przygotowali 79 potraw w czterech kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje
Wybór laureatów był niezwykle trudny, bowiem wszystkie przygotowane na konkurs potrawy oraz napoje były pyszne i pięknie zaprezentowane.
Poniże przedstawiamy wyniki konkursu.
Komisja oceniająca 29 potraw jarskiech i pólmięsnych, w składzie: Przewodniczący – Alicja Zakrzewska, członkowie: Krzysztof Lech, Andrzej Kołodziejczyk, Anna Siewierska, Anna Gajewska, przyznała kolejno miejsca:
I miejsce Magdalena Sitarska z Gąsiorowa za pierogi z kurkami i serem pleśniowym,
I miejsce Halina Skośkiewicz z Borowej Góry za zupę grzybową z borówk
II miejsce Ewa Stramka z Karolina za kalafiorowe medaliony
III miejsce Barbara Cudziłło z Dosina za knedle ze śliwkami z cynamonową polewą.
Wyróżnienie otrzymała Anna Romanowska za dynię na bogato.
Komisja oceniająca 13 produktów w kategorii - ciasta i chleby, w składzie: Przewodniczący – Wanda Wilczyńska (CSK w Jachrance), członkowie: Agnieszka Sipika, Roman Wiśniewski, Agnieszka Oktaba przyznała kolejno miejsca :
I miejsce Jadwiga Wołynik z Legionowa za tort czekoladowy
I miejsce Agnieszka Cichocka ze Stanisławowa za chlebek dyniowy
II miejsce Marta Suska Popielarz z Zabłocia za rwaniec czekoladowo-żurawinowy
III miejsce Marianna Suska z Dosina za chleb domowy
Komisja oceniająca 20 wyrobów i potraw mięsnych, w składzie: Przewodniczacy - Ernest Gajownik (Hotel Narvil), członkowie: Jozef Zając, Danuta Bronowska, Gabriela Książyk przyznała kolejno miejsca :
I miejsce Regina Rataj z Łachy za puladrę z jabłkami
I miejsce Iwona Garbulińska z Dosina za pieczoną golonkę z chrzanem i miodem
II miejsce Joanna Szambelan z Gąsiorowa za kiełbasę z dzika,
III miejsce Honorata Główczak ze Skubianki za karkówkę w sosie grzybowo-pieczarkowym.
III miejsce Teresa Srebnik z Woli Smolanej za karkówkę po żydowsku.
Komisja oceniająca 17 napojów, w składzie: Przewodnicząca Justyna Matuszewska, członkowie: Wiesław Winnicki, Józef Zaremba, Krzysztof Zaniewski i Marian Malinowski przyznała kolejno miejsca :
I miejsce Małgorzata Bilińska ze Skubianki za nalewkę „Wesołe lato”,
I miejsce Stanisław Krzyczkowski z Szadek za nalewkę „Rajska pokusa”
II miejsce Wioletta Gostkowska z Dosina za nalewkę „ Aroniówka”.
III miejsce Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za nalewkę z aronii
Nagrody dla laureatów konkursu zostały sfinansowane prze Starostę Powiatu Legionowskiego i Agencję Rynku Rolnego. Sponsorem upominków dla wszystkich uczestników było Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego.
Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom i uczestnikom konkursu, a laureatom serdecznie gratuluję.
Teresa Krzyczkowska
Dołączamy się do podziękowań i gratulacji dla uczestników konkursu, a Pani Teresie Krzyczkowskiej składamy szczególne podziękowania za organizację i prowadzenie tego spotkania, które ma niezaprzeczalne znaczenie w kwestii pielęgnowania tradycji kulinarnych oraz integracji i aktywizacji mieszkańców gminy Serock i Powiatu Legionowskiego.
KS