Rotator zdjęć

Główna treść strony 2016

Najlepsza Potrawa Tradycyjna - IX edycja konkursu w Woli Kiełpińskiej

W dniu 11 października 2016r., w Woli Kiełpińskiej, już po raz dziewiąty odbył się konkurs kulinarny o zasięgu powiatowym "Najlepsza Potrawa Tradycyjna".

Celem konkursu jest kultywowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych potraw i produktów wśród mieszkańców Mazowsza i innych regionów.

Z każdym rokiem konkurs cieszy się coraz większą popularnością. Zwiększa się ilość jego uczestników i wyraźnie zauważalny jest rosnący udział panów.

Konkursowej, smakowitej rywalizacji towarzyszyli zaproszeni goście: Krzysztof Zaniewski – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Andrzej Kołodziejski  – w zastępstwie Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego, Krzysztof Lech - Dyrektor Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego oddział Poświętne,  Anna Siewierska przedstawicielka Mazowieckiego Doradztwa Rolniczego w Warszawie, Agnieszka Sipika – w zastępstwie Kierownika Powiatowego Oddziału KRUS w Nowym Dworze Mazowieckim, Anna Gajewska - członek Zarządu Rady Powiatu Legionowskiego, Robert Wróbel - Starosta Powiatu Legionowskiego, Alicja Zakrzewska – Kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Legionowie, Albert Jaworski - Kierownik Terenowego Zespołu Doradczego w Pomiechówku, Artur Borkowski Przewodniczący Rady Miejskiej w Serocku, radni Rady Miejskiej w Serocku, Józef Zając –Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Serock, Anna Kamola - Kierownik Referatu Rolnictwa i Ochrony Środowiska w UMiG Serock, Marian Malinowski – Prezes OSP Wola Kiełpińska, pani Justyna Matuszewska, pan Józef Zaremba, Roman Wiśniewski - Prezes Fundacji Nova, Wanda Wilczyńska - koordynator gastronomi, cukiernik z Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnego w Jachrance, Ernest Gajownik przedstawiciel Hotelu NARVIL

W tegorocznym konkursie brało udział 69 uczestników z terenu Powiatu Legionowskiego, którzy przygotowali 79 potraw w czterech kategoriach:
1. Potrawy jarskie i półmięsne
2. Wyroby i potrawy mięsne
3. Ciasta i chleby
4. Napoje

Wybór laureatów był niezwykle trudny, bowiem wszystkie przygotowane na konkurs potrawy oraz napoje były pyszne i pięknie zaprezentowane.  

Poniże przedstawiamy wyniki konkursu.

Komisja oceniająca 29 potraw jarskiech i pólmięsnych, w składzie: Przewodniczący – Alicja Zakrzewska, członkowie: Krzysztof Lech, Andrzej Kołodziejczyk, Anna Siewierska, Anna Gajewska, przyznała kolejno miejsca:
I  miejsce Magdalena Sitarska z Gąsiorowa za pierogi z kurkami i serem pleśniowym,

I  miejsce Halina Skośkiewicz z Borowej Góry za zupę grzybową z borówk

II miejsce Ewa Stramka z Karolina za kalafiorowe medaliony

III miejsce Barbara Cudziłło z Dosina za knedle ze śliwkami z cynamonową polewą.

Wyróżnienie otrzymała Anna Romanowska za dynię na bogato.

Komisja oceniająca 13 produktów w kategorii - ciasta i chleby, w składzie: Przewodniczący – Wanda Wilczyńska (CSK w Jachrance), członkowie: Agnieszka Sipika, Roman Wiśniewski, Agnieszka Oktaba przyznała kolejno miejsca :

I miejsce Jadwiga Wołynik z Legionowa za tort czekoladowy

I miejsce Agnieszka Cichocka  ze Stanisławowa za chlebek dyniowy

II miejsce Marta Suska Popielarz z Zabłocia  za rwaniec czekoladowo-żurawinowy

III miejsce Marianna Suska z Dosina za chleb domowy

Komisja oceniająca 20 wyrobów i potraw mięsnych, w składzie: Przewodniczacy - Ernest Gajownik (Hotel Narvil), członkowie: Jozef Zając, Danuta Bronowska, Gabriela Książyk przyznała kolejno miejsca :

I  miejsce Regina Rataj  z Łachy za puladrę z jabłkami

I  miejsce Iwona Garbulińska z Dosina za pieczoną golonkę z chrzanem i miodem

II miejsce Joanna Szambelan  z Gąsiorowa   za kiełbasę z dzika,

III miejsce Honorata Główczak ze Skubianki za karkówkę w sosie grzybowo-pieczarkowym.

III miejsce Teresa Srebnik z Woli Smolanej za karkówkę po żydowsku.

Komisja oceniająca 17 napojów, w składzie: Przewodnicząca Justyna Matuszewska, członkowie: Wiesław Winnicki, Józef Zaremba, Krzysztof Zaniewski i Marian Malinowski przyznała kolejno miejsca :

I miejsce Małgorzata Bilińska  ze Skubianki  za nalewkę „Wesołe lato”,

I  miejsce Stanisław Krzyczkowski z Szadek za nalewkę „Rajska pokusa”

II miejsce Wioletta Gostkowska  z Dosina za nalewkę „ Aroniówka”.

III miejsce Anna Ugodzińska ze Stanisławowa za nalewkę z aronii

Nagrody dla laureatów konkursu zostały sfinansowane prze Starostę Powiatu Legionowskiego i Agencję Rynku Rolnego.  Sponsorem upominków dla wszystkich uczestników było Stowarzyszenie Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego.

Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom i uczestnikom konkursu, a laureatom serdecznie gratuluję.

Teresa Krzyczkowska

Dołączamy się do podziękowań i gratulacji dla uczestników konkursu, a Pani Teresie Krzyczkowskiej składamy szczególne podziękowania za organizację i prowadzenie tego spotkania, które ma niezaprzeczalne znaczenie w kwestii pielęgnowania tradycji kulinarnych oraz integracji i aktywizacji mieszkańców gminy Serock i Powiatu Legionowskiego.
KS

 

 

 

 

  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -
  • -