Z wizytą w inkubatorze w Radomiu
11 maja br. 20-osobowa grupa uczestników projektu, pt. "Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego" wzięła udział w szkoleniu, którego tematyka dotyczyła funkcjonowania przykładowego inkubatora.
Podzielony na trzy części budynek obejmował swym zakresem: przetwarzanie i wędzenie mięsa, przetwarzanie mleka, przetwórstwo owoców i warzyw. Największym zainteresowaniem uczestników cieszyły się działy mięsa oraz mleka. Podczas zwiedzania padło wiele pytań związanych z praktyczną obróbką i wymaganiami technicznymi, jakie musi spełniać inkubator, by mógł świadczyć swoją działalność. Na wszystkie z nich pracownicy placówki udzielili wyczerpujących odpowiedzi.
Zasada działalności Inkubatora w Radomiu jest bardzo prosta. W budynku znajduje się odpowiednia infrastruktura, która jest udostępniana lokalnym producentom rolnym, przetwórcom, w celu przerobienia produktów. Cały obiekt spełnia wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska. Osoba chcąca przetworzyć produkty w inkubatorze płaci wprawdzie za korzystanie z pomieszczeń, maszyn, urządzeń i fachowej pomocy, ale za to produkt przeznaczony do sprzedaży bezpośredniej przygotowuje w odpowiednich warunkach.
Podczas pobytu grupy w inkubatorze gościła również ekipa TVP1, która nakręciła krótki reportaż. Zostanie on wyemitowany w programie „To się opłaca” 23 maja o godzinie 12.25.
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.