„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” konkurs kulinarny z serockim akcentem
W dniu 10 czerwca 2017 r. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego Poświętne był gospodarzem XVII edycji konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Miasto i Gminę Serock reprezentowały członkinie: Koła Gospodyń Wiejskich Dosin, Koła Gospodyń Wiejskich Guty i Koła Gospodyń Wiejskich Marynino. Zgłosiły one do konkursu siedem produktów, które były oceniane przez komisję w składzie:
- wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Jan Zwoliński,
- przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Krzysztof Zaniewski,
- przedstawiciel Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie Katarzyna Trepkowska.
Nasze Panie odniosły wspaniały kulinarny sukces i „rozbiły” bank nagród w tegorocznej edycji.
I nagrodę w kategorii produkty rybne zdobyła Pani Iwona Garbulińska zam. Dosin za KOTLETY Z LESZCZA ZEGRZYŃSKIEGO.
I nagrodę w kategorii produkty mleczne zdobyła Pani Dorota Dyga zam. Gąsiorowo gm. Serock za JOGURT NATURALNIE NATURALNY.
Wyróżnienie w kategorii napoje alkoholowe wywalczyła Pani Halina Nałęcz zam. Marynino za nalewkę DYNIÓWKA.
Wyróżnienie w kategorii produkty cukiernicze zapewniła sobie Pani Maria Pietrzak zam. Guty za OPONKI MAZOWIECKIE
Dodatkowe wyróżnienie w kategorii produktów cukierniczych dostała Pani Jolanta Płocharska zam. Jachranka za ZSIADLAK CZYLI SERNIK Z ZSIADŁEGO MLEKA.
Sukcesem również zakończyła swoje zmagania kulinarne Pani Jadwiga Wołyniuk zajmując trzecie miejsce za TRADYCYJNEGO KRÓLIKA POLSKIEGO DUSZONEGO W ŚMIETANIE Z DODATKIEM MIODU wraz z POLEWKĄ SZCZAWIOWĄ.
Konkurencja wśród uczestniczek konkursu była duża, ale produkty naszych gospodyń zasłużyły na szczególne wyróżnienie.
Wszystkim Paniom serdecznie gratuluję tak dużych sukcesów i bardzo dziękuję za zaangażowanie oraz godne reprezentowanie gminy Serock w tegorocznej edycji konkursu.
MODR Warszawa
Teresa Krzyczkowska