Wyróżnienia dla Kół Gospodyń Wiejskich
31 maja odbyło się rozstrzygnięcie Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Konkurs był skierowany do producentów żywności z terenu całego województwa mazowieckiego. Jego celem było nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji oraz promowanie różnorodności i smaków lokalnych wyrobów.
W wydarzeniu mogły wziąć udział zarówno firmy komercyjne jak i inne pomniejsze organizacje wywarzające żywność np. koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne czy agroturystyczne, a także osoby fizyczne. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach – 8 w grupie producentów indywidualnych i 4 w grupie przedsiębiorców.
Na łamach wyróżnień dla „producentów indywidualnych” zostały przyznane dwie nagrody, dla wytwórców na terenie powiatu legionowskiego. Otrzymały je:
- w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka w Skubiance za pieróg zegrzyński,
- w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich z Dosina za chleb mazowiecki z czarnuszką.
Zwycięzcom gratulujemy zdobytych nagród i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów.