Rotator zdjęć

Główna treść strony 2023 rok

Mieszkańcy Serocka na Ziemi Dobrzyńskiej

Grupa 50 osób mieszkańców gminy Serock, wśród których byli m.in. rolnicy, właściciele i przedstawiciele gospodarstw rolnych, właściciele gospodarstw agroturystycznych działających na terenie gminy Serock, członkowie kół gospodyń wiejskich, sołtysi w dniach 20 - 21  września 2023 r. udali się na teren Ziemi Dobrzyńskiej. Wyjazd pn. „Miasto i Gmina Serock w poszukiwaniu nowych możliwości rozwoju obszarów wiejskich, realizowanej w ramach” organizowany był w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan Operacyjny na lata 2022-2023.

Pierwszego dnia wyjazdu, we wczesnych godzinach porannych grupa mieszkańców gminy Serock udała się w kierunku miejscowości Skępe, gdzie uczestnicy zostali przywitani przez przedstawicieli Stowarzyszenia Gmin Ziemi Dobrzyńskiej (SGZD) a następnie Zastępca Burmistrz Miasta i Gminy Skępe, Pan Krzysztof Jaworskiprzedstawił charakterystykę regionu. Po wystąpieniu Zastępcy Burmistrza, Dyrektor oddziału Kujawsko Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczegow Zarzeczewie, Pan Stanisław Piątkowski przedstawił prezentacje na temat Rolnictwo na Ziemi Dobrzyńskiej Kujawsko Pomorskiej Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Po krótkiej prelekcji, uczestnicy wyjazdu, po obiedzie, uczestnicy realizowali wyjazd studyjny. Pierwszym odwiedzonym punktem było Targowisko w Skrwilnie, jako przykład inwestycji zrealizowanej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, w ramach programu „Mój rynek”. Następnie uczestnicy udali się do Biogazowni Rypin, która jest przykładem oddolnej inicjatywy okolicznych rolników. Odwiedzając biogazownię, uczestnicy dowiedzieli się czym jest biogaz, co może być substratem w biogazowni, jak działa biogazownia, jakie wymagania należy spełnić aby wybudować biogazownię, czy grupa producentów rolnych może wybudować biogazownię na swoje potrzeby. Następnym punktem wyjazdu było Muzeum Ziemi Dobrzyńskiej w Rypinie - regionalne muzeum, które powstało w latach sześćdziesiątych, w budynku o wyjątkowej historii. Miejsce, w którym zebrana została historia regionu, obrazująca życie lokalnej społeczności na ziemi dobrzyńskiej. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć eksponaty z okolicy, kultywujące tradycje i historię Ziemi Dobrzyńskiej. Ostatnim punktem wyjazdu była piekarnia znajdująca się w gminie Chrostkowo. Na miejscu uczestnicy mieli okazję zobaczyć piekarnię oraz zwiedzić działający młyn z ok. 1850 r., który powstał w miejscu wcześniejszego młyna z 1825 r.Podczas wizyty w piekarni, uczestnicy dowiedzieli się  jak otworzyć własną piekarnię, jakie należy spełnić wymagania sanitarno-epidemiologiczne, na czym polega budowa własnej marki, na jakie wartości należy stawiać, aby odnieść sukces oraz jak za pośrednictwem własnego biznesu, mieć wpływ na rozwój lokalny. Na miejscu uczestnicy mieli okazję również degustacji lokalnych wypieków.

Po tak intensywnym pierwszym dniu wyjazdu, zadowoleni uczestnicy udali się na kolację do miejsca noclegu.

Drugi dzień wyjazdu, z uwagi na rozbudowany program, rozpoczął się bardzo wcześnie pysznym śniadaniem, po którym przyszedł czas na realizację założonego planu. Pierwszym punktem była Pasieka Pana Marka Grzymowicza w miejscowości Suszewo (gmina Lipno). Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się jak powstaje miód, czy proces produkcji miodu jest trudny, jak założyć pasiekę i jakiej wielkości powinna być, aby jej posiadanie było opłacalne, jakie są rodzaje miodów i czym się charakteryzują, jaki miód jest najlepszy. Następnie mieli okazję skosztować miodów. Kolejnym ciekawym punktem programu, było przedstawienie działalności Chaty Tradycyjne Jadło Pani Mirosławy Wilk w gmina Wielgie. Miejsce łączące kuchnię, folklor oraz tradycję, a to wszystko zamknięte w skansenie żyjącym w czasach teraźniejszości. W tym miejscu uczestnicy mieli okazję spróbować lokalnych dań. Po pysznej degustacji, grupa udało się w drogę do winiarni w miejscowości Tulibowo, leżącej w Gminie Dobrzyń nad Wisłą. Uczestnicy dowiedzieli się jak produkować wino, czy produkcja wina na skalę lokalną jest opłacalna, jakie wymagania należy spełnić aby sprzedawać wino na rynku lokalnym, jakie są najlepsze odmiany winorośli, ale i nie tylko do produkcji wina, jakie wymagania mają krzewy winorośli, jak produkować wino białe, różowe i czerwone. Na zakończenie uczestnicy mieli okazję degustacji wina, i tutaj dużym zaskoczeniem była degustacja wina z jagody kamczackiej. W winiarni, grupa z Serocka udała się na spotkanie z przedstawicielami grupy producenckiej - Grupa Producentów Zbóż i Roślin Oleistych Gp Avena Sp. z o.o. w miejscowości Wierzniczka, Gmina Dobrzyń nad Wisłą. Podczas rozmowy uczestnicy dowiedzieli się jakie są zasady działalności grup producenckich, jakie wymagania należy spełnić, aby być członkiem grupy producenckiej, czym zajmują się grupy producenckie w Polsce, czy zakładanie grup producenckich przynosi zysk ich członkom. Ostatnim punktem wyjazdu studyjnego było spotkanie z kołem gospodyń wiejskich KGW  Turza Wilcza w Gminie Tłuchowo. Spotkanie ubarwił koncert członkiń koła, które do śpiewu włączyły również grupę serocką. Podczas spotkania z członkiniami koła gospodyń, uczestnicy dowiedzieli się jakie działania integrujące mieszkańców podejmuje koło, na czym polega działalność koła, jakie są autorskie działania koła, czym jest koło KGW, kto może być jego członkiem, jakie działalności może podejmować. Podczas spotkania, uczestnicy mieli okazję skosztować smakołyków przygotowanych przez koło gospodyń. Spotkanie przebiegło w bardzo miłej atmosferze, uczestnicy mieli okazję wymienić się doświadczeniem z własnego podwórka, porozmawiać z członkiniami koła z innego rejonu, poznać problemy z jakimi spotykają się koła w innych rejonach, a nawet może i wspólnie wypracować rozwiązanie. Po spotkaniu grupa serocka udała się na obiad i spotkanie podsumowujące do hotelu, gdzie mieli zakwaterowanie. Po krótkim podsumowaniu wyjazdu, uczestnicy pełni pomysłów, z dobrym humorem i uśmiechem na twarzy udali się w podróż powrotną do Serocka. Na miejscu byli w późnych godzinach wieczornych.

Słowem podsumowania, był to bardzo ciekawy i interesujący wyjazd prezentujący wiele ciekawych przedsięwzięć wpływających na rozwój lokalny. Uczestnicy mogli się dużo nauczyć i wymienić doświadczeniem z mieszkańcami Ziemi Dobrzyńskiej. Zdobyte doświadczenie, wiedza z pewnością przyczynią się do rozwoju obszarów wiejskich gminy Serock. Warto tutaj wspomnieć również, że cała grupa uczestników, miała okazję do świetnej integracji i poznania się jak również do wymiany doświadczeń między sobą.

Zachęcamy do odwiedzenia stron internetowych: www.mazowieckie.ksow.pl gdzie można znaleźć informacje o bieżących inicjatywach i wsparciu KSOW oraz ksow.pl gdzie można zarejestrować się, jako Partner KSOW.

  • Mieszkańcy Serocka na Ziemi Dobrzyskiej
  • Mieszkańcy Serocka na Ziemi Dobrzyskiej
  • Mieszkańcy Serocka na Ziemi Dobrzyskiej
  • Mieszkańcy Serocka na Ziemi Dobrzyskiej
  • Mieszkańcy Serocka na Ziemi Dobrzyskiej

wstecz