Laury Marszałka dla mieszkańców gminy Serock
Samorząd Województwa Mazowieckiego, mając na uwadze potrzebę promowania produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów żywności organizuje Konkursy o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku. Konkursy planowane są z myślą o jak najszerszym gronie producentów żywności z terenu Województwa Mazowieckiego. Szeroka formuła konkursu pozwala na skierowanie zaproszenia do udziału nie tylko do firm komercyjnych, ale także do podmiotów i organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takich jak:
- koła gospodyń wiejskich,
- stowarzyszenia,
- gospodarstwa agroturystyczne,
- gospodarstwa ekologiczne,
- osoby fizyczne,
które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych
Do XI edycji Konkursu zgłoszono 144 produkty żywnościowe, wytwarzane przez mazowieckich producentów. Kapituła Konkursu wyłoniła zdobywców Laura i wskazała Wyróżnionych w grupie producentów indywidualnych i grupie przedsiębiorców. W tym roku przyznano 16 nagród i 12 wyróżnień. Uroczystość wręczenia nagród, w której wziął udział Marszałek Adam Struzik, odbyła się 10 września 2018 roku w Centrum Olimpijskim im. Jana Pawła II w Warszawie.
W grupie producentów indywidualnych Laur zdobyła - w kategorii napoje - Halina Nałęcz z Marynina za Nalewkę długowieczności, która jak sama nazwa wskazuje – zapewnia nam długowieczność. Ale spośród wszystkich nalewek wyróżnia ją wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dzięki odpowiedniej technice produkcji trunek jest przejrzysty i klarowny. Głównym składnikiem nalewki są mleko i cytryny.
Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyło - w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Stanisław Nalewajek ze Stasiego Lasu za Ogórki kiszone ze Stasiego Lasu, które są produktem w całości pozyskiwanym z ogórków gruntowych, uprawianych we własnym gospodarstwie rolnym. Odpowiednia technologia uprawy oparta na własnym doświadczeniu pozwala otrzymać warzywo charakteryzujące się właściwą jędrnością, aromatem i co najważniejsze – smakiem. Do kiszenia wykorzystywane są zdrowe i jędrne ogórki zbierane rano, przed południem. Dokładnie umyte wkładane są warstwami do beczek i przekładane przyprawami. Następnie całość zalewana jest wodą o odpowiednim nasoleniu. Ważnym elementem jest zapewnienie mikroklimatu podczas okresu fermentacji i przechowalnictwa.
Ponadto, wyróżniono również panią Dorotę Dygę z Gąsiorowa za ser wędzony podpuszczkowy, który prezentowała w Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych.
Laureatom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za promocję gminy Serock