Przedświateczne spotkanie w Zegrzu
Magia Świąt - tak w skrócie można ocenić spotkanie przedświąteczne, które odbyło się w dniu 18.12.2019 r., w Domu Parafialnym w Zegrzu. Organizatorami tej uroczystości było Koło Gospodyń Wiejskich Zegrze oraz Rada Osiedla Zegrze.
W świątecznej atmosferze spotkali się Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Serock - Pan Marek Bąbolski, Kierownik Agencji Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa Starostwa Powiatowego w Legionowie - Pani Agnieszka Bąk, Przewodniczący Rady Osiedla Zegrze - Pan Cezary Semeniuk, Proboszcz Parafii Zegrze - ks. ppłk. Marcin Kwiatkowski, członkowie Koła Gospodyń Wiejskich Zegrze na czele z Zarządem Koła w osobach: Pani Bożenna Zalewska, Pani Elżbieta Stuglik, członkowie Rady Osiedla oraz zaproszeni mieszkańcy Zegrza.
W rolę gospodarza wcielił się Przewodniczący Zarządu Rady Osiedla Zegrze, będący jednocześnie Przewodniczącym Zarządu Koła Gospodyń Wiejskich Zegrze - Mariusz Kusiak, który przywitał zaproszonych gości i złożył życzenia z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Życzenia oraz pełne szczerości i życzliwości słowa - cyt. „Nie mogło nas tu dziś nie być” -wypowiedział Zastępca Burmistrza MiG Serock - Pan Marek Bąbolski. Dziękował jednocześnie za dotychczasową partnerską współpracę opartą na dialogu i wzajemnym szacunku.
Ciepłe słowa padały też z ust Kierownik ARiMR - Pani Agnieszki Bąk, które skierowane były w głównej mierze do członków Koła Gospodyń Wiejskich. Działalność zegrzyńskiego koła jest bowiem zauważalna i doceniana, co z pewnością pozytywnie przełoży się na jego dalszą działalność.
Podsumowania dokonał Przewodniczący Rady Osiedla - Pan Cezary Semeniuk, składając życzenia Bożonarodzeniowe i Noworoczne wszystkim zebranym.
Po podzieleniu się opłatkiem nadszedł czas na kosztowanie potraw wigilijnych przygotowanych przez panie i panów z Koła Gospodyń Wiejskich i Rady Osiedla. Na stole nie mogło zabraknąć smażonego karpia, pierogów z grzybami oraz kapusty wigilijnej. Całość uzupełniały łazanki z grzybami, smażone pieczarki w cieście, gotowana fasola ze smażoną tartą bułką, ryba po grecku, śledzie pod pierzynką i w oleju jak również sałatki warzywne. Na stole nie zabrakło również ciasta z makiem, sernika i kompotu z suszonych owoców.
To był dobry czas. Czas spędzony w miłej, ciepłej, rodzinnej atmosferze. Zapachy potraw wigilijnych, ciepłe światło świec, świąteczna muzyka w tle sprawiły że mocniej zabiło serca.
Dziękujemy i mamy nadzieję że spotkamy się w tak zacnym gronie w przyszłym roku.
Tekst: Mariusz Kusiak
Zdjęcia: Maria Wal, Aneta Grupa